CRUCEA, FAIMA SI LIBERTATEA NOASTRA

Cuvânt la ziua Sfintei Cruci al Sf. Ioan Gura de Aur


Nimeni sa nu se rusineze de cruce, simbolul sfânt al mântuirii noastre, capul bunatatilor, pentru care traim si pentru care suntem. Ca pe o cununa, asa sa purtam crucea lui Hristos! Prin cruce se savârsesc toate cele ale noastre. Daca trebuie sa te nasti din nou, crucea este alaturi. Daca trebuie sa te hranesti cu hrana aceea tainica, daca trebuie sa te hirotonesti, daca trebuie sa faci orice, pretutindeni este alaturi de noi crucea, semnul biruintei! De aceea o scriem cu multa râvna si pe case si pe ziduri si pe ferestre si pe frunte si în cugetul nostru. Crucea este semnul mântuirii noastre, al libertatii noastre obstesti, al blândetii Stapânului nostru, ca S-a dus ca o oaie spre junghiere ( Isaia 53, 7). Când îti faci semnul crucii, gândeste-te atunci la tot ce s-a petrecut pe cruce si stinge mânia si toate celelalte patimi.

Când îti faci semnul crucii umple-ti fruntea cu multa îndraznire, fa-ti liber sufletul. Voi stiti, cu siguranta, prin ce am câstigat noi libertatea. Pentru aceasta si Pavel, îndemnându-se la asta, adica la libertatea ce se cuvine noua, ne aminteste de crucea si sângele Stapânului, spunând: Ati fost cumparati cu pret! Nu fiti robi oamenilor!( I Cor. 7, 23 ). Pavel vrea sa ne spuna: Gândeste-te la pretul dat de Dumnezeu pentru tine si nu fi rob nici unui om! Pavel numeste aici crucea pret. Nu trebuie sa o facem asa de mântuiala, numai cu degetele, ci sa o facem cu inima întru multa credinta. Daca îti faci asa crucea pe fata, nu va putea sta alaturi de tine nici unul dintre demonii cei necurati, ca vede sabia care i-a dat lovitura, vede arma cu care a fost lovit de moarte. Daca noi ne cutremuram atunci când vedem locurile în care sunt executati condamnati la moarte, gândeste-te ce trebuie sa sufere diavolul când vede arma prin care Hristos i-a doborât toata puterea si a taiat capul balaurului.
Sa nu te rusinezi, dara, de un atât de mare bine, ca sa nu se rusineze Hristos de tine când va veni cu slava Lui, când înaintea Lui se va vedea crucea stralucind mai mult decât razele soarelui. Si când va veni, atunci crucea, slobozind glas cu chipul ei, vorbind întregii lumi pentru Stapân, aratând ca nu a lasat nimic din ceea ce trebuia facut pentru mântuirea oamenilor. Crucea, semnul acestora, acum ca si pe vremea înaintasilor nostri, are puterea sa deschida usile încuiate, sa anuleze puterea otravurilor, veninul cucutei si sa vindece de muscaturile veninoase ale fiarelor. Daca crucea a redeschis portile raiului si a taiat puterea diavolului, ce este atunci de mirare ca are putere asupra otravurilor si asupra celorlalte de acest fel.
Întipareste-ti asadar profund în gândul tau acest adevar; întipareste-ti în inima semnul mântuirii sufletelor noastre. Deoarece crucea a mântuit lumea, a întors lumea catre Dumnezeu, a alungat ratacirea, a adus iarasi pe lume adevarul, a prefacut pamântul în cer si a facut pe oameni îngeri. Din pricina crucii, demonii nu mai sunt înfricosatori, ci usori de dispretuit. Nici moartea nu mai este moarte, ci somn.
Sfântul Ioan Gura de Aur - "Omilii la Matei"54, 4-5 în P.S.B.

----TOP----
back







Despre noi
Imagini/Icoane
Paterich
Predici
Sfaturi
Rugaciuni/Acatiste
Program liturgic
Pastorale
Ajutor pentru Biserică
Poșta electronică
Link-uri ortodoxe
F O R U M / G R O U P
Calendar ortodox
Motoare de căutare
Sf. Vasile - blog
Avizier parohial